Bazalt Taşı Nerelerde Kullanılır?

  • 12 Nisan 2016

Doğa adeta keşfedilmeyi bekleyen bir kıta gibidir. Her geçen gün yeni bir yapı keşfedilmektedir. Bu olan bitene hayran kalmamak mümkün değildir. Doğada bulunan birçok madde günlük yaşamımızın mutlaka bir kenarında yer etmektedir. Kiminden kolye yapılır, kiminden giysi, kiminden ise ev eşyası. Şüphesiz ki doğal taşlar her bireyin ilgisini öyle veya böyle çekmektedir. Günümüzde adı geçen doğal taşlardan biri de bazalt taşıdır.

bazalt

Bazalt taşı koyu renkte sert bir yanardağ taşıdır. Kesif yığınlar şeklindedir. Doğada damar ve akıntı olarak bulunur. En güzel özelliklerinden birisi altıgen şeklinde prizmalar meydana getirebilmesidir. Yerküre de bol miktarda bazalt taşı bulunur. Güney ve Kuzey Amerika’da, Hindistan’da, Afrika’da, Birleşik Krallık, Almanya ve İrlanda’da bulunur.  Ülkemizde Siverek, Tokat ve Boyabat civarlarında bulunur.  Bazalt taşı birçok çeşide sahiptir. Bunlardan gözle görüneni olivin bazalttır. Ki olivin bazaltları bazalt türleri arasında doğa da en çok bulunanıdır. Kahverengi mika ve kuvars ihtiva eden bazaltlar ise doğada nadir bulunur.

bazalt-tasi

Bazalt taşı öne çıkan özelliklerinden dolayı günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Bu alanlardan birisi de hiç şüphesiz ki inşaat sektörüdür. Farklı doz ve oranlarda kullanılarak beton bileşimlerine katılmaktadır. Bazalt dayanıklık olarak granitten daha sert yapıdadır. Bu yapısından dolayı kaldırım taşı vb. işlerde oldukça fazla kullanılmaktadır. Eskiden beri yapılan yapıların mutlak taşlarından birisi olmuştur. Örneğin, Diyarbakır Behram Camii’nin yapımında bazalt taşı kullanılmıştır. Demiryollarının yapımında bazalt taşından faydalanılır. Sert ve sağlam yapısından dolayı yalıtım sistemlerinde kullanılmaktadır. Bu yalıtım sistemlerine gemi yalıtımı, ev yalıtımı, kazan ve klima yalıtımı dahildir. O kadar çok sektöre dahildir ki deyim yerindeyse sayarak bitiremeyiz. Mesela denizlere dolgu yapımında da bazalt taşı kullanılır. Özellikle doğal aktarımı gerçekleştirilen deniz altı boru sistemlerinde de bazalt kullanılmaktadır. Bazalt taşı bazı yerlerde Diyarbakır Taşı olarak da geçer. Zaten Diyarbakır’ın hanlarının yapısına bakacak olursak çoğunun yapımında bazalt taşı kullanıldığını görürüz. Aslına bakarsak bazalt taşı bazı bölgelerde bir nevi kültürel mirastır.


Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?