Tarihi Binalarda Kullanılan Kayrak Taşı

  • 20 Nisan 2021

Birçoğumuz için “kayrak taşı” ifadesi, bildiğimiz taştan başka pek bir şey çağrıştırmıyor öyle değil mi? Ancak görsellerini araştırdığımız zaman, “aa kayrak taşı bu muydu!” dediğinizi duyar gibiyiz. Peki, birçoğumuzun yalnızca günlük yaşamda gördükleriyle sınırlı olan, özellikle tarihi binalara kullanılan kayrak taşı nedir ve ne amaçla kullanılır, gelin birlikte bakalım. Kayrak taşı muhteşem doğamızın bize bir armağanı. Taş ocaklarında özel yöntemlerle çıkartılan bir malzeme.

tarihi-binalarda-kayrak-tasi

Dekoratif özelliği, sağlam oluşu ve uzun yıllar dayanıklılığını sürdürebilmesi özelliklerinden dolayı tarihi binalarda kullanılan kayrak taşı doğal zenginliklerimiz arasında oldukça önemli yer tutar. Eğrilme, büzülme gibi özelliklere sahip olmamasından dolayı dış mekânlarda öncelikli tercih sebebidir. Ayrıca ıslak zeminlerde göstermiş olduğu kaymama, ısı değişimlerinden etkilenmeme özellikleri de kayrak taşını dış mekânda kullanmak için önemli birer tercih sebebi. Mekânın durumuna göre, istenilen ebatlarda ayarlanabilir ya da taş ocağından çıkartılmış doğal hali ile de kullanılabilir. Bileşiminde çamur taşı, silt taşı, volkan külü ve çeşitli mineralleri barındırmasından dolayı çeşitli renk ve desenlere sahip olması kayrak taşının görsel amaçlı kullanımı da arttırmaktadır. Tüm bunların yanı sıra maliyetinin de düşük olması kayrak taşını tercih sebebidir.

binalarda-kayrak-tasi

Kayrak taşı kalınlıklarına göre çeşitlere ayrılmaktadır. Taş kalınlığıyla orantılı olarak taşın dayanıklılığı da artmakta ve istenilen ebatlarda taş elde etmesi zorlaşmaktadır. Tarihi binalarda kullanılan kayrak taşının kalınlığının 6-8 cm aralığında olmasına dikkat edilmelidir. Uygulama sonrası taş verniği kullanımı da dayanıklılığı arttırmakta önemli bir etkendir.

Tarihi binalarımız sahip olduğumuz kültürel değerlerin birer yansımasıdır. Bu yansımaları kayrak taşının eşsiz desenleri ile göz alıcı hale getirmeye ne dersiniz?


Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?