Bazalt Taşı Diyip Geçmeyin

  • 19 Şubat 2016

Genellikle koyu renkte olan volkanik kayası olarakta bilinir. Kuzey, güney Amerika ve özellikle Columbia nehri civarında bol miktarda bulunmakla beraber bizim ülkemizde ise Boyabat Siverek tokat Ünye’de bulunur. Yapısal olarak sert ve dayanıklı olduğu için genellikle kaldırım taşı veya köprü malzemesi olarak kullanılır.

Bazaltlar arasında kuvars mika kahverengi şeklindeki bazalt taşı da görebilmemiz mümkündür bu bazalt taşları ise kristalimsi bir yapıdadır. İnce ve kaba kristaller olarak. bazalt taşı yoğun ve sert olduğundan bir çok işte kullanılabilir. Granitten daha da serttir. İnşaat taşı parke mıcır yapımı ve parke işleri için oldukça faydalı olan bazalt taşı özellikle Urfa Antep Diyarbakır ve Tekirdağ dolaylarında mıcır yapımında yaygın olarak kullanılır. Fiziksel özellikleri bakımından günlük hayatımızda birçok işte bazalt taşı kullandığımızı şu şekilde açıklayabiliriz.

  1. a) cam – seramik ve mineral tabanlı yalıtım sistemlerinde
  2. b) bazalt taşı ısı depolama yöntemi ile ev ısıtmalarında
  3. c) bazalt taşından elde edilen taş yünü ile gemi ve denizde inşaat edilen tüm nesnelerin ısı yalıtımında
  4. d) yangın kapılarında, kazan dairelerinde, bacalarda, tank depolarında, duvar modülleri ve tavan izolasyonunda bazalt taşı günlük hayatımızda da birçok yerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Uzun ömürlü olan bu bazalt taşı ülkemizde Ankara İzmir kayseri gazi Antep Kars ve Diyarbakır’da üretilmektedir. Dokusunu kaybetmeyen ve koku yapmayan bu taşları günlük hayatta birçok şeyde kullanmamız bir mucizeden başka bir şey değildir.

 


Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?