Bergama Granitinin Jeolojik Yolculuğu

  • 11 Nisan 2016

Bergama granitleri literatürde Kozaklı granitleri olarak geçer. Granitin yapısını oluşturan kuvars ve feldispat minerallerinin mohs sertliği 5 ile 7 arasındadır. Dünyada bilinen en sert mineral elmasın mohs sertlik skalasındaki değerinin 10 olduğunu düşünürsek, granitin kırılma, parçalanma, çizilme ve dağılmalara karşı ne kadar dayanıklı olduğunu tahmin edebiliriz.

 

bergama-granit-tasi-jeolojik-yapisi

Bergama granitlerinin oluşumu günümüzden 16-18 milyon yıl öncesine dayanır ve bu dönem jeolojide Erken Miyosen-Geç Pliyosen dönemi olarak adlandırılır. Batı ve Kuzey Batı Anadolu’da 85.000 km2’lik bir alanda yayılımını görmek mümkündür.

granit rose en soubassement de maison

Batı ve Kuzeybatı bölgemizde oluşan Granitin oluşumu kalınlaşan kıtasal kabuğun artan basınçla birlikte bölgesel olarak erimesi ve daha sonra yavaş yavaş soğuyarak katılaşması sonucu oluşur. Bu oluşum yerkabuğunun derin kısımlarında oluştuğu için aynı zamanda granit bir derinlik kayacıdır. Zamanla bu derinlik kayaçları tektonik hareketlerle milyonlarca yıl sürecek yüksek süreçlerle yüzeye kadar çıkabilir.

dogal-hali-granit

Bergama bölgemizdeki granit hem işletilebilirliği hem de görsel açıdan hoş bir görünümü olması açısından dünyada önemli bir yere sahiptir. Bunun nedeni Anadolu yarımadasının Graniti oluşturan hem tektonik hem de magmatik faaliyetler açısından oldukça hareketli olmasıdır.

granit-tasi

Bergama Graniti ülkemizin birçok jeolojik zenginliklerinden biridir. Bu değerlerin hem bilimsel açıdan hem de ekonomik açıdan korunup kollanması ülkemiz için kullanılması çok ama çok önemlidir.


Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?